Haber

Daha Fazla Yağ Yakılabilir mi? Egzersiz Yapmak İçin Günün En İyi Zamanı Ne Zaman?

Günümüz hareketsiz yaşamında antrenman ihtiyacı artarken, spor için doğru saatlerin sağlık üzerindeki etkileri de bilimsel olarak sürekli araştırılıyor. Vücudumuz ve performansımız için en iyi spor ve antrenman dönemleri ne zaman?

Günümüzde teknolojiyle geçirilen zamanın artması, hareketsiz bir yaşam sürmemize neden oluyor. Ancak yoğunluk içinde eğitime zaman bulmak zorlaşıyor. Sağlık için en uygun zamandır ve aynı zamanda en iyi performansı sağlar.

BBC’nin aktardığı bilimsel araştırmada, 2004 Atina, 2008 Pekin, 2012 Londra ve 2016 Rio Olimpiyatları incelenerek en iyi zaman belirlendi.

144 yüzücünün en iyi performansı öğleden sonra 5:12’de (17:12) gösterdiği ortaya çıktı. Fiziksel performansın zamandan etkilendiği kanıtlanmış olsa da bu durum yalnızca ödüllü Olimpiyat sporcuları için geçerli değildir.

Bisikletçiler ayrıca akşamları daha hızlı pedal çeviriyor gibi görünüyor.

Direnç antrenmanları saat 16:00 ile 20:00 arasında zirve yaparken, saatler erkekleri ve kadınları farklı etkiliyor.

Peki ya sabahları egzersiz yapmaya vakti olanlar?

İnsan vücudunun ‘sirkadiyen’ bir ritmi vardır. yalanlar. Sirkadiyen ritim vücudun uyku, iştah, dikkat gibi düzenlemelerini içeren moleküler saat iken, vücudun eğitime yönelik farklılıkları da bu ritme dayanmaktadır.

Beynin hipotalamus kısmında 24 saatte bir ışığa maruz kalan optik sinirin sinyalleri bu düzenlemeyi yapar.

Hipotalamusta yer alan suprakiazmatik çekirdek, organları, kasları ve yağ dokusunu saatlere göre sinyallerle senkronize eder.

Bu saatin aynı zamanda yemek yemeyi ve aktiviteleri de düzenlediği biliniyor. Kaslar egzersize bu şekilde tepki verir ve farklı zamanlarda yapılan sistematik antrenmanlarla ayarlanabilir.

Performans düzenlenirken sağlık üzerindeki etkileri de değişebilmektedir.

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden egzersiz fizyoloğu Juleen Zierath tarafından yapılan araştırmaya göre, egzersiz ile sirkadiyen sistem arasındaki bağlantı, sabahları antrenman yapan farelerin daha fazla yağ yaktığını gösteriyor.

Zierath ayrıca günün en uygun saatinde egzersiz yapmanın tip 2 diyabet ve obezite gibi hastalıkları olan kişiler için faydalarını en üst düzeye çıkarabileceğini söylüyor.

Bulgular, kadınların haftada bir kez sabahları yaptığı bir saatlik egzersizin göbek yağını azaltıp kan basıncını düşürebildiğini, akşam antrenmanının da kas performansını artırdığını gösteriyor.

Erkeklerde akşam antrenmanı kan basıncını düşürür ve yağ yakımını hızlandırır.

ABD Florida Üniversitesi’nden fizyolog Karyn Esser liderliğindeki araştırma ekibi, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, sabahları yapılan dengeli egzersizlerin vücutla uyum sağladığını, sistematik egzersizlerin ise iskelet, kas ve akciğer düzenlemelerini değiştirdiğini gözlemledi. dokuları daha erken bir saate kadar.

Henüz akademik olarak yayınlanmayan çalışmada öğleden sonra antrenman yapılan fareler ile sabah antrenmanlı farelerin performansındaki uyumun sabah saatlerinde daha fazla olduğu görüldü.

Altı haftalık antrenmanın ardından hem sabah hem de öğleden sonra aynı maksimum dayanıklılık performansına ulaşıldı.

Araştırmacılar, benzer kişilerde sporcuların da uygun antrenmanlarla “kas saatlerini” ayarlayabileceklerini, bunun da vardiyalı çalışma veya jet lag gibi adaptasyon egzersizlerinde kullanılabileceğini belirtiyor.

Egzersizlerin rutin olması antrenmanla daha iyi uyum sağlarken birçok araştırmacı sürekli egzersiz yapmanın faydalı olacağını savunuyor.

haber-besiri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu