Çin’den Covid protestolarına gözaltı ve sansürlü müdahale
Covid-19 kısıtlamalarına yönelik protestoların düzenlendiği Çin’de hükümet gösterilerin daha da büyümemesi için önlemlerini artırdı. Çin polisi, ülkenin en büyük kenti Şanghay’da Pazar günü geniş iştirakli protestolar gerçekleştirilen bölgesinde ağır güvenlik önlemleri aldı.
AFP haber ajansının muhabiri, bugün kelam konusu alanda üç kişinin polis tarafından gözaltına alındığına şahit olduğunu aktardı. Güvenlik güçlerinin bölgede imaj alınmasına da müsaade vermediğini bildiren ajans, Şanghay polisinin toplamda kaç kişinin gözaltına alındığına dair soruyu karşılıksız bıraktığını belirtti.
AFP, Çin’de gösterilerin düzenlendiği “Liangma Nehri” ve “Urumçi Caddesi” gibi yerlerin isimlerine de devlet tarafından sosyal medyada sansür uygulandığını belirtti. Çin’in Twitter’ı olarak bilinen Weibo’da bu isimlerle arama yapıldığında şovlarla ilgili hiçbir paylaşıma ulaşılamadığı görüldü.
Ülkedeki sıkı Covid-19 tedbirlerine yönelik öfke, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başşehri Urumçi’de karantina altında olduğu iddia edilen bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından büyümüştü. Yangına kapanma tedbirleri yüzünden itfaiye ekiplerince yeterli müdahalede bulunulamadığı için can kayıpları yaşandığı iddia edilmişti.
Çin’deki birçok büyük kent dün Urumçi’deki yangının ardından büyüyen tepkilerin etkisiyle düzenlenen Covid-19 protestolarına sahne oldu.
Sokaklarda ve üniversite kampüslerinde toplanan protestocular, kapanma tedbirlerinin sonlandırılması ve daha fazla siyasi özgürlük talebiyle gösteriler düzenledi.
1989 yılındaki protestolardan beri görülmeyen sahnelerin yaşandığı ülkedeki gösterilerde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in istifasını isteyen iştirakçilerin da olduğu görüldü.
Başkent Pekin’de Liangma Nehri kıyısında düzenlenen protestoda ise bazı göstericilerin “Hepimiz Sincanlıyız!” sloganları attığı duyuldu.
Çin’den BBC’ye yanıt
Şanghay’daki Urumçi Caddesi’nde polisle göstericiler arasında çatışma yaşanırken BBC olayları takip eden bir muhabirinin güvenlik güçleri tarafından dövüldüğünü ve gözaltına alındığını bildirmişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, BBC muhabirinin kendisini gazeteci olarak tanıtmadığını ifade etti. Bakanlık sözcüsü, BBC’nin yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Sözcü ayrıyeten Çin hükümetinin Covid-19’la mücadelesinin “Çin Komünist Partisi’nin liderliği ve Çin halkının desteğiyle” muvaffakiyete ulaşacağına inandığını söyledi.
Yeni hadise sayılarının rekor düzeylerde olduğu Çin’de 28 Kasım 2022’de açıklanan bilgiler son 24 saatte 40 bini aşkın olay tespit edildiğini ortaya koydu. Yeni hadiselerin yaklaşık yüzde 90’ında semptom gözlemlenmediği açıklandı.
DW,AFP,rtr/CÖ,BK