Türkiye beklemek istemiyor! F-16’lar için TAI formülü
Türkiye F-16’lar ve modernizasyon kitleri için sıra beklemek istemiyor. Modernizasyon kitinin TAI’de montajı planlanırken, F-16’ların Türkiye’de üretilmesi de seçenekler arasında yer alıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 40 adet F-16 Block 70 savaş uçağı, 79 adet F-16 Block 70 modernizasyon kiti ve çok sayıda ekipmanın Türkiye’ye teslimine ilişkin Kongre’ye resmi bildirimde bulundu.
Üretici Lockheed Martin ile imzalanan anlaşmayla birlikte ilk F-16’ların 2029 yılında teslim edilmesi bekleniyor. F-16’ların modernizasyonunun ise 2025 yılında başlaması bekleniyor.
BİRÇOK ÜLKE SIRADA
F-16 satış ve modernizasyon anlaşmasının kısa süre içerisinde Kongre tarafından onaylanması ve takvimin resmi olarak başlaması bekleniyor. İlk teslimatlar en az 4 yıl içinde yapılabilir. Teslimat programında öncelik modernizasyon kitlerinde olacaktır. Lockheed Martin’in F-16 üretim tesisinde aylık kapasite 4 uçakla sınırlıdır. Ayrıca tesis, daha önce onaylanmış satış sözleşmeleri çerçevesinde diğer ülkelerin F16’ları için de tam kapasite çalışıyor. Bahreyn, Slovakya, Tayvan, Bulgaristan ve Ürdün’ün sözleşmeleri kapsamında 100’den fazla F16-Blok 70’ler üretime girmeyi bekliyor.
TAI SEÇENEĞİ MASA’DA
Akşam Gazetesi’nin haberine göre seçeneklerden biri, bu konuda altyapıya sahip olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ), Türk F16’larına entegre edilecek 79 modernizasyon kitinin envanterinde yer alması. Teslimat programının çok uzun olmasını önleyin. 1987-2012 yılları arasında TAI, farklı konfigürasyonlarda 270 adet F-16 savaş uçağının montajını yaptı ve birçok uçağın modernizasyonunu gerçekleştirdi. Özgür-1 ve Özgür-2 projeleri kapsamında Blok 30, Blok 40 ve Blok 50 tipi F16’ların modernizasyon çalışmaları TAI tesislerinde devam ediyor.
DENETİMLER YAPILDI
Türkiye için üretilecek F16’lar için TAI ile Lockheed Martin işbirliği ve bazı uçakların Türkiye’de montajı seçenekler arasında yer alıyor. Lockheed Martin yetkililerinin bu seçeneği değerlendirmek için TAI’nin F-16 modernizasyon ve üretim limitlerini inceledikleri de belirtiliyor.