Haber

Çanakkale’deki Uzunhızırlı Göleti Yağmurlarla Suyu Yeniden Tuttu

ÇANAKKALE’nin Eceabat ilçesinde değerli bir sulak alan olan ve çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve geçtiğimiz ağustos ayında tamamen kuruyan Uzunhızırlı Göleti, son aylarda etkili olan yağışların ardından yeniden su tutmaya başladı. Gölette suyun tutulmasıyla göçmen kuşlar yeniden geldi. Kuş Gözlemcisi Cenk Polat, geçen hafta yaptıkları nüfus sayımında göletin tekrar su tutmaya başlamasıyla bölgedeki kuş türlerinin sayısında artış gözlemlediklerini, bu türler arasında nesli tehlike altında olanların da bulunduğunu söyledi.

Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran Çanakkale, konumu ve kuş göç yolu üzerindeki konumu nedeniyle Türkiye’nin değerli sulak alanlarını bünyesinde barındırıyor. Bu sulak alanlardan biri de nesli tehlike altında olan tepeli pelikan gibi kuş türlerine ev sahipliği yapan Eceabat ilçesindeki Uzunhızırlı Göleti’dir. Uzunhızırlı Göleti, kuraklık ve insan kaynaklı etkiler nedeniyle geçen ağustos ayında tamamen kurudu. Göletteki kuş türlerinde azalma yaşandı. Son günlerde yaşanan yoğun sağanak ve kar yağışının ardından gölet yeniden su tutmaya başladı. Kuş Gözlemcisi Cenk Polat, geçen hafta yaptıkları nüfus sayımında göletin yeniden su tutmaya başlamasıyla bölgedeki kuş türlerinin sayısında artış gözlemlediklerini, bu türler arasında nesli tehlike altında olanların da bulunduğunu söyledi.

Çiftçilerin Uzunhızırlı Göleti’ni arazileri sulamak için kullandığını belirten Kuş Gözlemcisi Cenk Polat, “Ama aynı zamanda burası göçmen kuşların da uğrak noktası. Aslında ‘elmabaş patka’ ve ‘dikkuyruk’ gibi nesli tehlike altında olan türler de birer göl. Kış aylarında göç sırasında ziyaret edilen değerli yer.” gölet. Bu gölet 2-3 yıl süren kuraklık nedeniyle çok kötü durumdaydı, kuruma noktasına gelmişti. Hatta bu yaz tamamen kurudu. Daha önce orada böyle bir şey yaşanmamıştı. Ancak bu yıl özellikle yağmur ve kar yağışının etkili olmasıyla birlikte yeniden sular altında kaldı. Tutmaya başladı. Geçen haftaki nüfus sayımında göletin çevresindeki kuşları tekrar gözlemledik. Bölgedeki en büyük tehdit yasadışı avcılıktır. Düzenli avcılık ücretsizdir ancak orada yapılmaması gerekir. Küçük türlerin gelip orada kaldığı göz önüne alındığında göletin önemi büyüktür. Küresel ısınma, iklim değişikliği gibi nedenlerden dolayı her yıl göletlerimiz ve sulak alanlarımız kurumakta olup Uzunhızırlı Göleti de bundan nasibini alan bir yerdir. Göçmen kuşların kışın konaklaması için çok değerli bir nokta” dedi.

Polat, Çanakkale’nin özellikle kuraklığın hissedildiği bir il olduğuna işaret ederek, “Dolayısıyla bu sezon yağışların fazla olması sevindirici. Hala kışın ortasındayız. İnşallah kurumaz. Bu yıl yaz aylarında bu yaşlar nedeniyle geçtiğimiz hafta yaptığımız sayımlarda kuş türlerinin sayısında artış olduğunu gözlemledik. “Bu artış bizim için çok değerli. Bunların arasında nesli tükenmekte olan birçok kuş türü de vardı. Göletin ve suyun durumunun arttığını görünce biz de sevindik” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu